Tartalomjegyzék

Bevezető

Találkozás
Köszöntés
Bemutatkozás
Megszólítás
Tegeződés
Társalgás
Telefonálás
Levelezés

A jó megjelenés
Tisztálkodás
Öltözködés
Helyes testtartás
Hivatali öltözet
Alkalmi öltözet

Az étkezés
Teríték
Napi ételünk
Fogadáson
Mit, mivel

Közlekedés
Utazás
Távoli utazás
Autóban

Napközben
Hivatalban
Iskolában
Üzleti életben
Pénzintézetben

Az üzletben

Művelődés, szórakozás
Otthon
Könyvtárban
Múzeumban
Templomban
Színházban

Moziban
Tánc közben
Vendéglőben
Szállodában
Strandon
Kiránduláson
Sporteseményen

Családi összejövetelek
Vendégség
Eljegyzés
Házasság
Keresztelő
Temetés
Beteglátogatás

Ajándékozás
Ajándék
Hivatali ajándék

Érdekességek
Előkelőségeknél

Játékok
Társasági játék
Szójáték
"Magyar" kártya
"Francia" kártya

Viccek
Kicsiknek
Nagyoknak

Info
Imresszum
Szerződés
Irodalom

 

 

Az étkezés - Fogadáson

Az ilyenfajta rendezvényekre mindig meghívóval invitálják a vendégeket.

Ha a rendezvényre szóló meghívón nincs feltüntetve előirt öltözék akkor szokásos, hogy a 18 óráig kezdődő fogadásokon megjelenhetünk hivatali öltözékben, de a később kezdődőkre már a sötétebb öltöny illik.

Díszebédnél, díszvacsoránál a meghívó előtt a résztvevőkkel illik telefonon egyeztetni, hiszen az ülésrend kialakulásánál fontos a résztvevők ismerete. Létszámában a szervezők, házigazdák nem lehetnek többen mint a vendégek.

Vendégként illik pontosan megjelenni.

Ma egyre elterjedtebbek a koktélok álló- és díszfogadások.

A fogadások mindig valamilyen ünnepi - az üzleti kapcsolattartásban különböző - alkalmakhoz kapcsolódnak. Szokásos menete, hogy először az avatási kitüntetések és, díjátadás ünnepségre, előadásra stb-re kerül sor, majd kezdődik a vendéglátás. Általában aperitifet szolgálnak fel először A házigazda köszöntőjét követő koccintani elég csak a házigazdának és a fővendégnek. A vendégek köszöntőjét illik mindjárt ezután elmondani. Ha álló fogadásról van szó most van alkalom a névjegyek cseréjére, ismerkedésre.

Az álló fogadások legtöbbször a svédasztalos ( csak nálunk hívják így, máshol büféasztalnak, büfének hívják ) megoldást választják, elegáns ha pincérek segédkeznek a tálalásnál. Inkább többször szedjünk mint a tányérunkról lelógjon.

Ülő fogadás esetén az aperitif felszolgálása és elfogyasztása az alkalmas időpont a névjegycserék, az ismerkedésre, kideríteni az ülésrendből a helyünket, ekkor lehet még elmenni a mosdóba. Ha már a házigazda az asztalhoz hívta vendégeit, onnan már csak a végén távozáskor lehet felállni. A kávé után a házigazda megköszöni a meghívás elfogadását, ezután lehet elmenni. Illik levélben megköszönni a meghívást, delegációk esetében a visszahívás a szokásos. A mobil telefont a rendezvény teljes idejére illik kikapcsolni.
 
        BÓNUSZ