Tartalomjegyzék

Bevezető

Találkozás
Köszöntés
Bemutatkozás
Megszólítás
Tegeződés
Társalgás
Telefonálás
Levelezés

A jó megjelenés
Tisztálkodás
Öltözködés
Helyes testtartás
Hivatali öltözet
Alkalmi öltözet

Az étkezés
Teríték
Napi ételünk
Fogadáson
Mit, mivel

Közlekedés
Utazás
Távoli utazás
Autóban

Napközben
Hivatalban
Iskolában
Üzleti életben
Pénzintézetben

Az üzletben

Művelődés, szórakozás
Otthon
Könyvtárban
Múzeumban
Templomban
Színházban

Moziban
Tánc közben
Vendéglőben
Szállodában
Strandon
Kiránduláson
Sporteseményen

Családi összejövetelek
Vendégség
Eljegyzés
Házasság
Keresztelő
Temetés
Beteglátogatás

Ajándékozás
Ajándék
Hivatali ajándék

Érdekességek
Előkelőségeknél

Játékok
Társasági játék
Szójáték
"Magyar" kártya
"Francia" kártya

Viccek
Kicsiknek
Nagyoknak

Info
Imresszum
Szerződés
Irodalom

 

 

Játékok - "Francia" kártya


Kanaszta

Legtöbben két csomag 52 lapos francia kártyával játsszák, ebben 4 vagy 8 Jolly Joker foglal is van. Ketten, négyen játsszák, a szembe ülők párt alkotnak.

A játék 14-14 lappal kezdődik, a magmaradt pakk felső lapját felütik és a talon mellé teszik. Az osztótól balra ülő játékos kezd, felveheti a felborított lapot és a talonból is leemelheti a felsőt, aztán egy lapot az asztalra helyez. Alkalomadtán ezekből a lapokból venhet fel bármely soron következő játékos, ha három egyforma lapot tud az asztalra tenni, tehát legalább két olyan lapja van mint amit az előző társa “eldobott”. A lerakás másik feltétele az ötvenes pontértékhatár elérése is. A kártyákat több féle csoportosításban lehet lerakni, de a csoportoknak egyforma kártyákat kell tartalmaznia és minimum három lapból kell állnia. A legmagasabb értékű csoport a kanaszta, mely 7 db egyforma lapból áll (piros kanaszta, számoláskor 500 pontot ér). A kettes számú kártyát ebben a játékban kis Jolly Jokerként tartják számon, értéke 20 pont. A kanasztát úgy is lelehet rakni az asztalra, hogy minimum négy egyforma lap plusz három Joker (ezt nevezik fekete kanasztának számoláskor 300 pontot ér). Tehát ha valaki le tudja tenni a kezéből az 50 pontértéket, felveheti az eldobott lapokat az asztalról. Ha a párok közül az egyik le tudta tenni a ponthatárt a másik már kiegészítheti, és letehet 50 pontnál kevesebbet érő csoportokat is.

Lapok számértéke:

4,5,6,7 számú lapok 5-5 pontot

3 lapokból a fekete színűek mínusz 100, a pirosak plusz 100 pontot


8,9,10,B,D,K lapok 10-10 pontot

2(kis Joker), Á lapok 20 pontot

Joker 50 pontot érnek

A Jokerekből összegyűjtött kanaszta 1000 pontot ér.

A játékosok csak a kirakott kártyák értékét számolhatják pozitívként, a kezükben maradt lapokat le kell vonni. Akkor lehet számolni, ha valamely játékos úgy tudj lapot eldobni, hogy nem marad kártya a kezében. Az a pár nyer aki a partik számolása során először eléri a 10000 pontot.

A játékosoknak a meglévő pontoknak megfelelően kell teljesíteniük ahhoz hogy egy-egy körben le tudjanak rakni. 1000 pontig 50, 1500 pontig 90, 1501 pont felett 120 pont a lerakási határ.

Ha fekete 3 kártyát dob valaki addig senki nem tud felvenni, amíg egyszer körbe nem tettek, és akkor a 3-t dobó utáni játékos az első lehetséges felvevő.

Ha piros 3 kártya kerül valaki kezébe kiteheti és húzhat még egy lapot, és a végén az összeszámoláskor plusz 100 pontot írnak fel.

Tovább
 
        BÓNUSZ