Tartalomjegyzék

Bevezető

Találkozás
Köszöntés
Bemutatkozás
Megszólítás
Tegeződés
Társalgás
Telefonálás
Levelezés

A jó megjelenés
Tisztálkodás
Öltözködés
Helyes testtartás
Hivatali öltözet
Alkalmi öltözet

Az étkezés
Teríték
Napi ételünk
Fogadáson
Mit, mivel

Közlekedés
Utazás
Távoli utazás
Autóban

Napközben
Hivatalban
Iskolában
Üzleti életben
Pénzintézetben

Az üzletben

Művelődés, szórakozás
Otthon
Könyvtárban
Múzeumban
Templomban
Színházban

Moziban
Tánc közben
Vendéglőben
Szállodában
Strandon
Kiránduláson
Sporteseményen

Családi összejövetelek
Vendégség
Eljegyzés
Házasság
Keresztelő
Temetés
Beteglátogatás

Ajándékozás
Ajándék
Hivatali ajándék

Érdekességek
Előkelőségeknél

Játékok
Társasági játék
Szójáték
"Magyar" kártya
"Francia" kártya

Viccek
Kicsiknek
Nagyoknak

Info
Imresszum
Szerződés
Irodalom

 

 

A jó megjelenés - Hivatali öltözet

Napunk jelentős részét munkahelyünkön, hivatalban töltjük. Az öltözködésnél általános szabály, hogy jól érezzük magunkat abban az öltözékben amit viselünk, de feleljen meg a szokásos társadalmi elvárásoknak, valamint az ápoltság és tisztaság is elengedhetetlen.

Legnehezebb dolguk azoknak van akik ügyfelekkel foglalkoznak, tárgyalásokra, megbeszélésekre járnak, munkájuk nagy részét kapcsolat teremtésre, tartásra épül. Öltözetünkkel magunk. Munkánk elismerését is kifejezzük. Vannak cégek ahol hivatali egyenruhával jelzik a dolgozók együvé tartozását.


Általánosságban kijelenthetjük, hogy az ápolt konszolidált hajviselet, körömápolás (nőknél és férfiaknál is), nappali viseletre szolid, de felhívó smink, ékszerek és test tisztán tartása kellemetlen szagainak palástolása mindenkori megjelenésünk fontos feltételei.


Hivatali viseletként javasolt férfiaknak a “földszín” (szürke, barna, kék stb) árnyalataiban készült szövet öltönyök, hozzá világos s
zínű vagy fehér ing illik, nyakkendővel (ne kirívó mintájú). Bőr, sötét színű, szolid csatú nadrágszíj való hozzá. A zakó alá illő a most nagyon divatos mellény, vagy vékony pulóver, V vagy kerek kivágással.(ha férfiak leülnek zakójukat ki kell gombolni, felálláskor újból be kell gombolni)

Nőknél sokkal változatosabb az eszköztár. Egy térd közeli hosszúságú egyszerű vonalú szolid szövet szoknya, néhány blúzzal, blézerrel nagyon változatossá teheti illő ruhatárát. Nyáron szoknya kívül hordott blúz.(a blúz takarja a vállát, ne legyen hivalkodó – üzleti partnerei figyelmét ne az Ön alkati adottságai kössék le, hanem mondanivalójával hívja fel magára a figyelmet, persze azért vegyék észre, hogy a másik nemhez tartozik.


Az ékszerek viselésénél vegye figyelembe, hogy a nemes bizsu öltöztet, de ne vigye túlzásba.


Jó szívvel tudjuk javasolni a kosztümök megújításához a színes selyem sálak használatát.


Fontos viselet a harisnya. Vannak munkahelyek, ahol a formaruhához még a legnagyobb melegben is előírják viselését. A társadalmi elvárásoknak megfelelni akaró nő az üzleti életben leginkább testszínű sima harisnyát hord, egyszerű kényelmes de elegáns sötét vagy ahhoz közeli színű, közepeshez közelítő sarkú, nem túl hegyes és nem is túl szögletes orrú cipővel. A harisnya nem lehet szakadt és nem szaladhat. (a gyári csomagolásból kis zacskóba téve kicsi helyen elfér egy tartalék a legkisebb táskában is)


Mindkét nemnél hűvösebb napokon a zakóra vagy blézerre csak hosszú kabát az ajánlott. (férfiaknál a kabát prém nélküli szövetből, nőknél a bunda csak alkalmi viselet).
 
        BÓNUSZ