Tartalomjegyzék

Bevezető

Találkozás
Köszöntés
Bemutatkozás
Megszólítás
Tegeződés
Társalgás
Telefonálás
Levelezés

A jó megjelenés
Tisztálkodás
Öltözködés
Helyes testtartás
Hivatali öltözet
Alkalmi öltözet

Az étkezés
Teríték
Napi ételünk
Fogadáson
Mit, mivel

Közlekedés
Utazás
Távoli utazás
Autóban

Napközben
Hivatalban
Iskolában
Üzleti életben
Pénzintézetben

Az üzletben

Művelődés, szórakozás
Otthon
Könyvtárban
Múzeumban
Templomban
Színházban

Moziban
Tánc közben
Vendéglőben
Szállodában
Strandon
Kiránduláson
Sporteseményen

Családi összejövetelek
Vendégség
Eljegyzés
Házasság
Keresztelő
Temetés
Beteglátogatás

Ajándékozás
Ajándék
Hivatali ajándék

Érdekességek
Előkelőségeknél

Játékok
Társasági játék
Szójáték
"Magyar" kártya
"Francia" kártya

Viccek
Kicsiknek
Nagyoknak

Info
Imresszum
Szerződés
Irodalom

 

 

Művelődés, szórakozás - Könyvtárban

Elsőként beszéljünk a könyvről, hiszen az ismeretek fontos forrása, és hagyományos szerepe van a kultúra terjedésében. Sajnálatos, hogy manapság egyre kevesebbet olvasnak az emberek. Készen kapott történeteket néznek, hallgatnak, ami nem mozgatja meg a fantáziájukat és érzelmeiket. A televízió, a videó sajnos nagyon sok hívet szerzett, ezért ma a könyvek egyre inkább háttérbe szorulnak. Szomorú lenne, ha kikerülnének az érdeklődésünkből.

Könyv sokféle létezik. Vannak tudományos, ismeretterjesztő, szépirodalmi, magas színvonalú, és sajnos kevésbé magas szárnyalásúak is. Ki kell tudnunk választani a számunkra értékeset és fontosat. Ne olvassunk össze mindenfélét.

Aki igazán szereti a könyveket az törekszik a megvásárlására is. Otthon akár saját kis könyvtárunk lehet a számunkra fontos könyvekből.

Az olvasás sok nyomot hagy az emberben. Sokszor társalgási téma is lehet a legutóbb olvasott könyv. Olvassunk tehát rendszeresen, ha időnk engedi.

Az előzőekben volt róla szó, hogy sokan vásárolnak maguknak könyvet. Vigyázzunk a saját és a kölcsönkapott könyvekre. Ügyeljünk arra, hogy a könyveink lapjai ne legyenek gyűröttek. Ne hajtsuk be a lap sarkát, ne hagyjuk nyitva, szétfeszítve. Használjunk könyvjelzőt.


A németországi könyvtárak kimutatást készítettek mi mindent találtak a kölcsönzött könyvekben:

Találtak 4-5 karika kolbászt, sajtszeleteket, szalámit, lerágott csirkecsontot, kártyát, szappandarabot, és sok más "apróságot".
Tisztán kell tartanunk a könyvek belsejét. A kölcsönkapott könyvekbe soha se írjunk.

Szólni kell még a könyvek magánkölcsönzéséről is. Sok keserű tapasztalat alakította ki azt a szokást, hogy nem illik kölcsönkérni könyvet. Ha nagyon megtetszett egy kiadvány kérdezzük meg a pontos címét és próbáljuk meg a könyvesboltokban, vagy az antikváriumokban megkeresni.

A kölcsönzésnek a legelfogadottabb formája a könyvtár. A kölcsönzési rendet mindenkor tartsuk be. Az előírt határidő előtt vigyük vissza a könyvet, természetesen a kölcsönzés előtti állapotban. Tanuljunk meg tájékozódni a könyvek között, igyekezzünk megismerni a katalógusokat.

A könyvtárakban rendszerint van olvasóterem is. Ezeknek az a célja, hogy aki nem akarja hazavinni a könyvet, az ott olvashassa, tanulmányozhassa. Illik tiszteletben tartani az ott olvasók nyugalmát. Sem hangosan beszélni, sem sokat járkálni, sem dohányozni nem szabad.
 
        BÓNUSZ