Tartalomjegyzék

Bevezető

Találkozás
Köszöntés
Bemutatkozás
Megszólítás
Tegeződés
Társalgás
Telefonálás
Levelezés

A jó megjelenés
Tisztálkodás
Öltözködés
Helyes testtartás
Hivatali öltözet
Alkalmi öltözet

Az étkezés
Teríték
Napi ételünk
Fogadáson
Mit, mivel

Közlekedés
Utazás
Távoli utazás
Autóban

Napközben
Hivatalban
Iskolában
Üzleti életben
Pénzintézetben

Az üzletben

Művelődés, szórakozás
Otthon
Könyvtárban
Múzeumban
Templomban
Színházban

Moziban
Tánc közben
Vendéglőben
Szállodában
Strandon
Kiránduláson
Sporteseményen

Családi összejövetelek
Vendégség
Eljegyzés
Házasság
Keresztelő
Temetés
Beteglátogatás

Ajándékozás
Ajándék
Hivatali ajándék

Érdekességek
Előkelőségeknél

Játékok
Társasági játék
Szójáték
"Magyar" kártya
"Francia" kártya

Viccek
Kicsiknek
Nagyoknak

Info
Imresszum
Szerződés
Irodalom

 

 

A jó megjelenés - Öltözködés

A jó megjelenés első velejárója az öltözék. A mai magyar szokások eléggé elütnek a történelmi hagyományainktól és az elvárható normáktól. Európát valaha megajándékoztuk az úgynevezett vitézkötéssel, a ruhák gombolhatóságával. Régi kosztümös filmekben ma is látható, hogy évszázadokon át mennyire divatos és praktikus viselet volt. Ma a divat után szaladva mindenféle ránk nem való, és viselhetetlen ruhadarabot magunkra aggatunk. Az öltözködésnek is vannak bizonyos szabályai.

Törekedjünk az ízléses öltözködésre

A jó ízlésű ember idegenkedik a hivalkodástól, és a kirívótól. Gyakran látni lányokat, asszonyokat lehetetlenebbnél-lehetetlenebb kreációkban járni. Legjobb ruhadarabjaikat hordják, de nem a megfelelő összhangban. A csinos öltözet a művészien megkomponált képet juttatja eszünkbe, ahol minden a helyén van.

Jó vagy rossz, ízlésről árulkodik nemcsak a jól összeválogatott ruha, hanem a gondozottság is.
A hiányzó inggomb, a pecsétes ruha egy agglegény számára sem megbocsátható. A tiszta gondozott ruha fontos része a megjelenésünknek.

Nem illik mindig ugyanabban a ruhában járni. Legalább kétnaponként váltsuk a ruházatunkat.
Ne járjunk mindig ingpulóverben, pulóverben, vagy - a ma oly "divatos" - edzőruhában. Viseljünk időnként inget, nyakkendőt bármi legyen is a foglalkozásunk.
Igazi férfihoz nem illenek a rikító színek és a bizarr formájú ruhák.

A ruha kövesse a test vonalát, minden túlzó hangsúly nélkül. Színe legyen összhangban az ing, a nyakkendő, a cipő, a kabát stb. színével. Nem illik sötét színű ruhához világos, vagy fehér zoknit, és cipőt viselni. A nyakkendő színe és mintázata harmonizáljon a ruha színével és mintázatával. Régen meg volt határozva, hogy mikor melyik ruházat hordható, pl. Szalonöltönyt (szmokingot, frakkot) délelőtt nem volt illendő hordani. Hálóköntös csak este, családi körben és esetleg reggel a reggelinél viselhető.
A komplett ruházatot a kesztyű és a kalap (kendő) egészíti ki. Ezek mindig feleljenek meg a ruha színének.

Nőknél elvárás, hogy a cipő, a táska színe egyezzen meg, hűvösebb időben pedig a többi kiegészítőnek - kalap, kendő, sál - is harmonizálni kell egymással. A régi szabály mely szerint egy úrinő nem járhat az utcán soha kesztyű, vagy harisnya nélkül, mára már elavultnak tűnik.


A kalapviselés alapvető szabályai: általában felöltővel viselendő, sem homlokba borítva sem nyakszirtre tolva nem helyes a viselete.
A cipő színe és anyaga igazodjék a ruha színéhez és anyagához, és mindig tiszta és jó állapotban legyen. Vendégségbe, társaságba, különleges alkalomra, nem illik pulóverben, ingben...stb megjelenni. Ilyenkor illendő a tisztes öltözet, amely lehet nyáron: világos nadrág, világos cipő, sötét zakó, vagy ezek fordítottja. Esős időben elegáns az esernyő, vagy ballon. Télen: sötét ruha, fekete cipő, felöltő, kalap, vagy sapka, kesztyű.

Az ékszer

A nők annyi ékszert viseljenek, amennyi ruhájukat díszíti, kiemeli annak színét és formáját. Színben harmonizáljon a ruhával.

A férfiak kezén általában csak egyetlen ékszer az elfogadott, pl. Jegyűrű, pecsétgyűrű. Hordhat még óraláncot, értékes gombot, vagy nyakkendőtűt, esetleg karláncot.
 
        BÓNUSZ