Tartalomjegyzék

Bevezető

Találkozás
Köszöntés
Bemutatkozás
Megszólítás
Tegeződés
Társalgás
Telefonálás
Levelezés

A jó megjelenés
Tisztálkodás
Öltözködés
Helyes testtartás
Hivatali öltözet
Alkalmi öltözet

Az étkezés
Teríték
Napi ételünk
Fogadáson
Mit, mivel

Közlekedés
Utazás
Távoli utazás
Autóban

Napközben
Hivatalban
Iskolában
Üzleti életben
Pénzintézetben

Az üzletben

Művelődés, szórakozás Otthon
Könyvtárban
Múzeumban
Templomban
Színházban

Moziban
Tánc közben
Vendéglőben
Szállodában
Strandon
Kiránduláson
Sporteseményen

Családi összejövetelek
Vendégség
Eljegyzés
Házasság
Keresztelő
Temetés
Beteglátogatás

Ajándékozás
Ajándék
Hivatali ajándék

Érdekességek
Előkelőségeknél

Játékok
Társasági játék
Szójáték
"Magyar" kártya
"Francia" kártya

Viccek
Kicsiknek
Nagyoknak

Info
Imresszum
Szerződés
Irodalom

 

 

Művelődés, szórakozás - Otthon

Otthonunk többféle funkciót tölt be. Az egyik legfontosabb szerepe a feltöltődés, “védelem” a stressz oldása. Ezeknek egyik eszköze az otthoni hasznos szórakozás, művelődés. Szinte minden lakásban található TV, rádió, esetleg magnó, videó. Az audio- és videó technika fejlődésével egyre több háztartást szerelnek fel egyre fejlettebb ilyen eszközökkel. Ezek az új technikai vívmányok hatalmas teljesítményűek, és szinte a valóságot varázsolják használóik elé.

A kikapcsolódás egyik legjobb módszere a zenehallgatás. Hazánkban elterjedtek a panelházak, ahol köztudomású, hogy kis helyen sok család lakik. Vannak zenék amiket, csak hangosan lehet élvezni, de vegye tekintetbe, hogy a környezetéb
en nem mindenki egy időpontban és azonos stílusú zenét hallgatna. Ezen segíthet a berendezésekhez kapcsolható fülhallgató amely nem csökkenti az élményt csak halkabbá teszi tevékenységünket. Nálunk szokás olyan hangosan hallgatni zenét (elsősorban rock zenét), hogy a lakásban egymás szavát sem hallják, de előfordul még a szomszédban sem. Aki ilyen hangerővel hallgat zenét, az nem veszi figyelembe környezetét. Ez konfliktusokat szülhet, és illetlen.

Közkedvelt szórakoztató eszköz a TV. A válogatás nélkül vég nélküli tévézés elveszi nézője idejét, és nem is ad annyi információt mint amit egyébként jól összeválogatott műsorok tennének. Sok esetben elterjedt szokás, hogy vendégség, beszélgetés közben háttérként is be van kapcsolva. A társaság egy része, így nem a többieket figyeli, hanem a TV-ét nézi, a társas érintkezés szabályát megsértve.


Sajnos egyre több felmérés mutatja, hogy a TV jótékony információ adó tul
ajdonságán túl sok kárt okoz családi kapcsolatainkban, gyerekünk nevelésében. Műsorának szélesedésével háttérbe szorultak a hagyományos családi együttléteket.(társas játékok, beszélgetések)

Ha mégis eldönti, hogy Önöknél is ez az állapot és ezen változtatni szeretne, kezdje avval, hogy kijelöli a műsort úgy, hogy a család minden tagjánál érdeklődésre tartson számot. Most jön a változás , a közös tévézést avval fejezze be, hogy megbeszélik a látottakat. Ezt a módszert baráti társaságban is kipróbálhatja. Két dolog történhet, vagy tetszik a módszer és beszélgetni fognak egymással, lehet, hogy ezentúl csak kiválasztott műsorokat fognak nézni, vagy más elfoglaltságot keres a társaság többi tagja, mert nem tetszik a kiválasztott adás.


Ha az így felszabadult szabadidejében valamilyen hangos tevékenységet választ ügyeljen arra, hogy a környezetében lévőket ne zavarja. Ha leül játszani a családtagokkal, ismerősökkel, barátokkal próbáljon figyelni, test beszéddel ezt megerősíteni.


Fontos szórakozási és művelődési lehetőség az olvasás. Ha többen is olvasnak , nem illik a másik könyvébe beleolvasni, vagy elkezdeni azt a könyvet olvasni amit más is éppen olvas. A könyveket ne rongálja, firkálja össze, hiszen még másnak is okozhat örömet, adhat ismeretet. Ha jegyzetelni k
íván, azt külön lapon tegye.

Egyre elterjedtebb mostanában a távoktatás, aminek lényege, hogy mindenki saját tempójában, időbeosztásának megfelelően készül fel a vizsgákra. Tartsa tiszteletben ha családtagjai elfoglaltságát. Ne akkor végezzen hangos tevékenységet, amikor a másik éppen tanul, lehetőleg a rend rakást ne a taneszközök, jegyzetek rendezésével kezdje, vegye figyelembe a vizsgadrukkot.


Új ismeretek bővítő eszköz is rendelkezésre áll egyre több otthonban. A számítógép mértékletes használata igen hasznos bővítette ismeretszerzési lehetőségeinket. Az ismeret anyagok jóval kisebb helyen elférnek mintha könyvek formájában tárolnánk ugyanannyi információt. Viselkedés kultúránkba ezért be kell építeni, kikell alakítani használatainak szabályait. Illetlen
ség más elektronikus leveleibe beleolvasni, mások által kialakított rendszereket átalakítani, átírni, elolvasni a tulajdonos tudta nélkül.
 
        BÓNUSZ