Tartalomjegyzék

Bevezető

Találkozás
Köszöntés
Bemutatkozás
Megszólítás
Tegeződés
Társalgás
Telefonálás
Levelezés

A jó megjelenés
Tisztálkodás
Öltözködés
Helyes testtartás
Hivatali öltözet
Alkalmi öltözet

Az étkezés
Teríték
Napi ételünk
Fogadáson
Mit, mivel

Közlekedés
Utazás
Távoli utazás
Autóban

Napközben
Hivatalban
Iskolában
Üzleti életben
Pénzintézetben

Az üzletben

Művelődés, szórakozás
Otthon
Könyvtárban
Múzeumban
Templomban
Színházban

Moziban
Tánc közben
Vendéglőben
Szállodában
Strandon
Kiránduláson
Sporteseményen

Családi összejövetelek
Vendégség
Eljegyzés
Házasság
Keresztelő
Temetés
Beteglátogatás

Ajándékozás
Ajándék
Hivatali ajándék

Érdekességek
Előkelőségeknél

Játékok
Társasági játék
Szójáték
"Magyar" kártya
"Francia" kártya

Viccek
Kicsiknek
Nagyoknak

Info
Imresszum
Szerződés
Irodalom

 

 

Művelődés, szórakozás - Színházban

A szórakozás színvonalas lehetőségeihez tartozik a színházlátogatás és a hangverseny meghallgatása.

Illő már a ruházattal kifejezni, hogy tiszteletet adunk a megjelenőknek és a szereplőknek. Az előadásra szép és ízléses ruhában illik érkezni. "Nagyestélyi" elfogadott az operaelőadásokon, premier előadások alkalmával. A hölgyek általában ünnepélyesebben öltöznek fel egy többfelvonásos, egész estes darabhoz mint egy egyfelvonásoshoz vagy vígjátékhoz. A férfiak lehetőleg fekete, vagy sötét öltönyt viseljenek, hozzá fehér inget. Nyáron világos árnyalatok is elfogadhatók.

A nézőtérre a férfi lép be elsőként, hogy megkeresse a jegynek megfelelő helyeket. Kimenetelnél természetesen fordított a sorrend.

Ha középre váltottunk jegyet ne várakozzunk az előcsarnokban, hanem menjünk be minél hamarabb és foglaljuk el a helyünket. Illetlen dolog az előadás kezdetén mindenkit felállítva a helyünkre jutni. Ha mégis később érkezünk kérjük meg az ülőket, hogy engedjenek be, és ezt köszönjük is meg. A leülésnél szintén a férfi segítsége jellemző. A szék ülőkéjét le kell hajtania a férfinak és meg kell várni, amíg a hölgy kényelmesen elhelyezkedik, és csak aztán lehet leülnie a társ bal oldalán. Természetesen, ha a másik hely jobb kilátást biztosít illő felajánlani a társaság hölgy tagjának. Karunkat lehetőleg úgy helyezzük el, hogy ne zavarjuk a szomszédokat.

A színházi távcső az előadás részleteinek megtekintésére szolgál és nem az esetleges ismerősök felkutatására, vagy mások bámulására.

Az előadás megkezdésekor tegyük félre a cukros zacskókat, ne dúdoljunk akármilyen ismerős is a zene. Előadás alatt ne magyarázzuk partnerünknek a darab fejleményeit. Ez zavarja a körülöttünk ülőket.

Ha tetszik, amit látunk nyugodtan tapsolhatunk. A taps nem ok a zajongásra, a fütyölésre, a dobogásra.

A színház nézőtere nem a legkényelmesebb pihenőhely. Ezért szünetben mozgassuk meg végtagjainkat és menjünk ki a folyosóra, vagy fogyasszunk el egy üdítőt a büfében. Nyújtózkodni nem illik sem a teremben, sem a folyosón.

Ha az előadás a vége felé közeledik, nem kell rögtön készülődni, zajongani és a ruhatári sorra gondolni. Nyugodtan várjuk meg a végét, és a művészeknek járó tapsot ne halasszuk el.

Az est igazán akkor lesz emlékezetes, ha a ruhatárnál is, tűrelmesen várakozunk és az illemnek megfelelően.

A hangverseny hasonló szabályokkal zajlik ezért erről külön nem beszélünk.
 
        BÓNUSZ