Tartalomjegyzék

Bevezető

Találkozás
Köszöntés
Bemutatkozás
Megszólítás
Tegeződés
Társalgás
Telefonálás
Levelezés

A jó megjelenés
Tisztálkodás
Öltözködés
Helyes testtartás
Hivatali öltözet
Alkalmi öltözet

Az étkezés
Teríték
Napi ételünk
Fogadáson
Mit, mivel

Közlekedés
Utazás
Távoli utazás
Autóban

Napközben
Hivatalban
Iskolában
Üzleti életben
Pénzintézetben

Az üzletben

Művelődés, szórakozás
Otthon
Könyvtárban
Múzeumban
Templomban
Színházban

Moziban
Tánc közben
Vendéglőben
Szállodában
Strandon
Kiránduláson
Sporteseményen

Családi összejövetelek
Vendégség
Eljegyzés
Házasság
Keresztelő
Temetés
Beteglátogatás

Ajándékozás
Ajándék
Hivatali ajándék

Érdekességek
Előkelőségeknél

Játékok
Társasági játék
Szójáték
"Magyar" kártya
"Francia" kártya

Viccek
Kicsiknek
Nagyoknak

Info
Imresszum
Szerződés
Irodalom

 

 

Művelődés, szórakozás - Tánc közben

Az érzelmek megnyilvánulásának egyik legősibb formája a tánc. A múlt századokban igen bonyolult szabályai voltak a táncnak, sőt a táncok is bonyolultak voltak.

A táncnak ma is vannak szabályai.

A tánc illemtana a felkéréssel kezdődik. Ha férfi táncra kér egy hölgyet, megáll előtte illedelmesen, enyhén meghajlik, és udvariasan megkérdezi "Szabad egy táncra". Más szavakkal is kérhetjük, az udvariasság azonban követelmény. A felkérés előtt a férfi rendezi ruházatát, begombolja az öltönyét.
A felkérésnek nem illik ellentmondani. Ez alól természetesen van kivétel, ha a lány már másnak elígérkezett. Nagyon ritkán, ha a felkért fáradt, esetleg a kérővel nem akar táncolni, el lehet utasítani a felkérést. Ebből azonban sportot nem lehet űzni.

Nyilvános helyen a férfiak nem kérhetnek fel idegen nőket. Szűkebb körű összejöveteleken ez természetesen áthágható szabály.

A felkérés után a férfi a hölgyet a táncparkettre kíséri. Ezt úgy teheti meg, hogy előre engedi, vagy felajánlja a karját. Mielőtt elkezdődne a tánc a férfi újra, illendően meghajol a partnere előtt.
Ha a zene elhallgat a férfi udvariasan megköszöni a táncot és a helyére kíséri a hölgyet. Nagyon nagy udvariatlanság a partnert a zene közben otthagyni.

Tánc közben lehetőség van a lekérésre. Ekkor a férfi megáll a táncoló pár mellett, és udvariasan meghajolva felteszi a "Szabad?" kérdést. Ilyenkor illemtudóan át kell engedni a lekérő számára a hölgyet. Megtagadni csak abban az esetben szabad, ha a hölgy nem kíván az illetővel táncolni. Ha a lekérés így zajlik, tehát nem táncolhatunk a hölggyel akkor sem szabad megsértődve durva szavakat használni. A lekért nőt visszakérni nem illendő. Ha mégis ragaszkodunk a partnernőnkhöz meg kell várni, amíg valaki más lekéri, és csak aztán zaklathatjuk újra a párt.

Felkérésnél félreértések is adódhatnak. Például nagy társaságban több hölgy is egy csoportban ül, és nem tudják kinek érkezett a felkérés. Nem illik elutasítani azt a hölgyet, aki magára vállalta a táncot és a férfi esetleg nem rá gondolt. Egy tánc után újra meg lehet próbálni az előző társaságban a kiválasztott hölgyet felkérni.

Ha otthon, vagy baráti társaságban szórakozunk, még kötetlenebb a lekérés és a felkérés szabálya. Természetesen ez nem azt jelenti, hogy teljesen lezseren kell viselkednünk. Itt íratlan szabály az, hogy elsőként a vendéglátó hölgyet illik felkérni a férfiaknak. A házigazda pedig a meghívottak legmegbecsültebb tagját kérje fel elsőként.

Vannak esetek, amikor megváltozik a helyzet, és a nők kérhetnek fel férfit. Ez bálokban, vagy mulatságokon fordulhat elő, hogy hölgyválaszt hirdetnek. Ekkor a férfi soha nem utasíthatja vissza a nőt.

Tovább
 
        BÓNUSZ