Tartalomjegyzék

Bevezető

Találkozás
Köszöntés
Bemutatkozás
Megszólítás
Tegeződés
Társalgás
Telefonálás
Levelezés

A jó megjelenés
Tisztálkodás
Öltözködés
Helyes testtartás
Hivatali öltözet
Alkalmi öltözet

Az étkezés
Teríték
Napi ételünk
Fogadáson
Mit, mivel

Közlekedés
Utazás

Távoli utazás
Autóban

Napközben
Hivatalban
Iskolában
Üzleti életben
Pénzintézetben

Az üzletben

Művelődés, szórakozás
Otthon
Könyvtárban
Múzeumban
Templomban
Színházban

Moziban
Tánc közben
Vendéglőben
Szállodában
Strandon
Kiránduláson
Sporteseményen

Családi összejövetelek
Vendégség
Eljegyzés
Házasság
Keresztelő
Temetés
Beteglátogatás

Ajándékozás
Ajándék
Hivatali ajándék

Érdekességek
Előkelőségeknél

Játékok
Társasági játék
Szójáték
"Magyar" kártya
"Francia" kártya

Viccek
Kicsiknek
Nagyoknak

Info
Imresszum
Szerződés
Irodalom

 

 

Közlekedés - Távoli utazás

Ez már hosszabb utazás, erre jól fel kell készülni. Azzal kezdjük, hogy felmérjük milyen távolságra, és mennyi időre utazunk. Ez szabja meg, hogy mit rakunk a bőröndbe. Ruháinkat célszerűen válogassuk ki. A sok fölösleges dolog legalább annyira megkeseríti az utazást mint az otthon hagyott ruhanemű. Az első a tisztálkodási felszerelések összecsomagolása. Vigyünk nappali ruhát, pulóvert és egy olyan öltözetet, amiben este nyilvános helyen mutatkozhatunk.

A személyi igazolványt, a jegyet és az élelmet külön pakoljuk és ne a bőrönd fenekére, mert ezek kellenek az utazás közben is.

Az ételeket úgy válogassuk össze, hogy azok ne legyenek kellemetlenek társaságban, pl. túlságosan illatos, vagy nehezen fogyasztható.

Utazáskor ne a legjobb ruhánkat viseljük, mert piszkolódhat, összegyűrődhet és beleizzadhatunk.

Az utazás megkezdése előtt érdeklődjük meg a pontos indulást esetleg az érkezést is. Fontos tud-nunk arról is, hogy lesz-e átszállás és mikor érkezik a csatlakozás. Ha nagy csomagjaink vannak, ne utazzanak velünk, hanem poggyászként adjuk fel.

A vonatra való felszállás szabályai szerint a férfi segíti fel a nőt, a fiatalabb az idősebbet. A férfi megy előre a csomagokkal, és helyet keres. Ha ül már valaki a kocsiban illendő megkérdezni, hogy van-e szabad hely. Nem illik az ülésekre rakni a csomagjainkat. Az elhelyezkedésnél legyünk tekintettel arra, hogy a legjobb helyek a menetirányban vannak. Beszállásnál illik a kocsiszakaszban vagy fülkében levő utasokat üdvözölni. Nem kötelező útitársainkkal beszédbe elegyedni.

Étkezésnél ügyeljünk a tisztaságra. A hulladékot tegyük a szeméttartóba, nem illik a szemetet az ablakon kidobálni.

Ha a vonaton nagy a zsúfoltság legyünk tekintettel azokra, akiknek nem jutott ülőhely. Ilyenkor adjuk át a helyünket egy-egy kis időre.

A vonaton való utazás szabályai azt is meghatározzák, hogy mikor lehet kinyitni az ablakot. Ha a fülkében csak egy valaki nem egyezik, bele, akkor nem nyithatjuk ki. Ablakot mindig csak egy oldalon nyissunk.

A repülőn nem kell tolakodni a helyért. Ha valakinek gyenge a gyomra ne egyen sokat az utazás előtt. Jó elfogadni a kis zacskókat, és szükség esetén használni. Nem illik repülőn repülő-szerencsétlenségekről anekdotázgatni.


Ha külföldre utazunk, figyelnünk kell a vámvizsgálatnál. Ne vigyünk nagy értékeket magunkkal, mert ez megnehezíti a határokon a vámkezelést. Ne viselkedjünk türelmetlenül és feltűnően.

Külföldön az egyes országokban eltérő szokások lehetnek. Igyekezzünk minél hamarabb és minél jobban alkalmazkodni.

Az illemszabályok is mások lehetnek, ezért nagyon nagy óvatossággal kell viselkednünk. Ügyeljünk arra, hogy lehetőség szerint ne kerüljünk kínos helyzetbe, és másokat se hozzunk ilyenbe. Követhetjük saját szabályainkat is.

Ne essünk egyik ámulatból a másikba, illetve ne tegyünk nyilvánosan megjegyzéseket nálunk szegényebb országokban az emberekre, életkörülményekre!
Ne hangoskodjunk!

Mindenképpen gondoljunk arra, hogy egy másik országban a hazánkat is képviseljük.
 
        BÓNUSZ