|
||||||
Tartalomjegyzék Találkozás A
jó megjelenés Az
étkezés Közlekedés Napközben Művelődés,
szórakozás Családi
összejövetelek Ajándékozás Játékok |
Az étkezés - Teríték A falat sokkal jobban ízlik, ha szépen megterített asztal mellett fogyasztjuk el. Ezért gondosan kell teríteni, akkor is, ha csak szűk családi körben ebédelünk, vagy vacsorázunk, esetleg reggelizünk. Különösen vonatkozik ez a szabály a vendégfogadásra. Ne tévesszük össze a fogalmakat, terítésről van szó és nem edénykiállításról. Nem szükséges tehát az asztal edényekkel és evőeszközökkel úgy megrakni, hogy ott mozdulni se lehessen. Nem a hivalkodás a cél, hanem hogy a vendég jól érezze magát. A tányérokat úgy helyezzük el, hogy köztük legalább 60-80 cm legyen. A tányérok helyzetének megfelelően helyezzük el a székeket. Az asztal lábához ne ültessünk senkit - nem azért, mert az illető nem fog megházasodni - mert ott nagyon kényelmetlen az ülés. Az asztal lehetőleg olyan helyen legyen, hogy ajtónyitáskor ne érje huzat az ott ülőket. A világítást is úgy oldjuk meg, hogy ne zavarja a vendégeket. Ne helyezzünk az asztalra sok virágot, mert az elválasztaná az asztaltársaságot. Az asztalterítő lehetőleg úgy takarja az asztalt, hogy legfeljebb 20 cm lógjon le az asztal széléről. Ünnepi alkalomra fehérrel terítsünk, máskor kellemessé tehetjük az asztalt színes, vagy mintás terítővel. A szalvétát összehajtva tegyük a tányér jobb oldalára. Ha papírszalvétát használunk, annak kellemes színe és mintája harmonizáljon a térítővel. Az edények elhelyezését a lapos tányérral kezdjük. A kényelmes étkezés úgy kívánja, hogy a tányér ne legyen se beljebb, se kijjebb az asztal szélénél. Ezután jön a levesestányér. A kést a tányér jobb oldalára tegyük, élével a tányér felé fordítva. A villa helye az ellenkező oldalon van, s hegyével felfelé néz. A kanalat vagy a kés mellé, vagy a tányér elé tesszük, mellé pedig a kiskanalat. Ha halkést és halvillát használunk, tegyük őket a rendes kés és villa mellé. Ha a halhoz két villát teszünk, akkor az egyik az egyik oldalra, másik a másik oldalra kerül. A savanyúságos vagy kompótos tányért a nagy tányértól balra tesszük, jobbra pedig a poharakat. Só-, paprika- és borstartó lehetőleg több is legyen az asztalon. Uzsonnára kisebb tányérokkal terítsünk. Jobbra mellé tegyük a csészealjat és a csészét. A kávéskanál helye a csészealj jobb oldala. Az asztali rend: A házigazda jó előre döntse el, milyen sorrendben helyezi el vendégeit az asztalnál. Illetlenség a házigazdával szemben, ha a vendégek elhelyezés-kor hozzákezdenek a helyek cserélgetéséhez. A meghívott vendégeket lehetőleg úgy ültessük, hogy egymás mellé azok kerüljenek, akiknek az érdeklődése közel azonos. A háziasszony - mintán mindenki elhelyezkedett - jó étvágyat kíván, és kezdődhet az étkezés. Az ebéd természetesen a levessel, vagy az előétellel kezdődik. A háziasszony joga hogy kit kínál meg elsőként a sülttel, vagy más étellel. Nagyétkű vendég csak akkor kérjen újból, ha mindenki jól el van látva és maradt a tálban. Legyen a háziasszony előrelátó a terítésnél, hogy ne rontsa el a hangulatot az állandó kiszaladgálással egy pohárért, vagy sótartóért. Aki a levest, vagy italokat felszolgálja mindig a vendég jobb oldalára álljon, más ételek esetén a bal oldalra. A sültek felvágása, felszeletelése a házigazda feladata. |
|||||
BÓNUSZ |