Tartalomjegyzék

Bevezető

Találkozás
Köszöntés
Bemutatkozás
Megszólítás
Tegeződés
Társalgás
Telefonálás
Levelezés

A jó megjelenés
Tisztálkodás
Öltözködés
Helyes testtartás
Hivatali öltözet
Alkalmi öltözet

Az étkezés
Teríték
Napi ételünk
Fogadáson
Mit, mivel

Közlekedés
Utazás

Távoli utazás
Autóban

Napközben
Hivatalban
Iskolában
Üzleti életben
Pénzintézetben

Az üzletben

Művelődés, szórakozás
Otthon
Könyvtárban
Múzeumban
Templomban
Színházban

Moziban
Tánc közben
Vendéglőben
Szállodában
Strandon
Kiránduláson
Sporteseményen

Családi összejövetelek
Vendégség
Eljegyzés
Házasság
Keresztelő
Temetés
Beteglátogatás

Ajándékozás
Ajándék
Hivatali ajándék

Érdekességek
Előkelőségeknél

Játékok
Társasági játék
Szójáték
"Magyar" kártya
"Francia" kártya

Viccek
Kicsiknek
Nagyoknak

Info
Imresszum
Szerződés
Irodalom

 

 

Családi összejövetelek - Vendégség

Az ember társas lény, ezért szívesen látogatja meg rokonait, barátait, ismerőseit. Nem könnyű azonban a vendég és a házigazda szerepek egyike sem. Ha jól belegondolunk mennyi mindenre kell odafigyelni vendégfogadáskor és vendégként is.

A vendégeskedés a meghívással kezdődik. A legtöbb esetben valamilyen ünnepi alkalommal hívjuk össze rokonainkat, barátainkat, ismerőseinket.

Legfőbb célja a vendégeskedésnek a közösen kellemesen eltöltött idő. Az est sikere nem a kiürült borosüvegek számától és a letarolt süteményestálak mennyiségétől függ. Az ételek és italok hangulatosabbá tehetik az együtt töltött időt, de nem főszereplők.

A vacsorameghívás történhet szóban, vagy telefonon. Lehetőleg nem aznap, vagy előző nap, hanem az esemény előtt legalább egy héttel, hogy a leendő vendégek is tudják az idejüket beosztani. Ha semmiképpen nem érünk rá illendő ezt jelezni, vagy már a meghíváskor, vagy az esemény előtt jóval. Helytelen a vacsora előtt egy órával odatelefonálni, hogy nem tudunk menni, mert a vendéglátókat kellemetlen helyzetbe hozzuk.

Nyomtatott meghívót csak kivételes alkalmakra csináltassunk.

Házaspárokat, jegyespárokat együtt illik meghívni. Ha nőtlenek és hajadonok is vannak a társaságban, akkor lehetőleg egyenlő számban illik őket meghívni.

Az öltözködést mindenkinek a ruhatára szabja meg. Ha kétségeink vannak azt illetően, hogy mit vegyünk fel, nyugodtan megkérdezhetjük a házigazdát. A vendégség nem divatbemutató.

A vendégek megérkezése előtt a vendéglátók ünnepi öltözetet vesznek, bármilyen sok előkészülettel jár a fogadás. A "kiöltözött" vendéglátónak nem illik papucsban fogadni a vendéget.

A vendégeket mindig a házigazda fogadja. Ez nem azt jelenti, hogy minden csengőszóra felpattan és rohan ajtót nyitni. Ebben segítségére lehet a család egy nagyobb gyermeke, aki kinyitja az ajtót. Ekkor a család a szobában fogadja a vendégeket. Ha ismeretlen érkezik, a házigazda bemutatja. A házigazda nem ül le addig az asztalhoz, amíg valamennyi vendég nem foglalt helyet.

Aki vendégségbe megy, legyen tekintettel másokra is, ne várakoztasson senkit, legyen pontos.

Amikor megérkezünk először a háziakat és azok hozzátartozóit illik köszönteni. Ha nagyon sok a vendég nem kell mindenkit külön köszönteni, egy meghajlással üdvözölhetjük a vendégsereget.

A házigazdának sok a feladata: ő ad tüzet a dohányosoknak, gondoskodik a cigarettáról, ő tölti ki az italokat, ő ülteti asztalhoz a vendégeket...stb.

A háziasszonyok feladata a sütemények kínálása, a tányérok elhelyezése, a kapott virágok vízbetevése, a vendégek asztalhoz invitálása...stb.

A vendéglátók minden vendégükkel váltsanak néhány szót. Mindenütt legyenek ott, segítsenek a megakadt beszélgetések továbblendítésén.

A távozáskor a házigazda feladata a vendégek kabátjának a felsegítése. A vendegeket az ajtóig szokás kísérni. Ekkor a vendégek maguk nyitnak ajtót. Ha egyszer elindultunk menjünk is, ne az előszobában jusson eszünkbe, hogy valami fontosat meg kellene még beszélnünk.


Még néhány hasznos tanács:

- Az első látogatás mindig legyen rövid és ünnepélyes.
- Ha ünnepi meghívásról van szó, vigyünk magunkkal virágot.
- Ne feledkezzünk ott a vendégség végén.
- Ne lepjük meg váratlanul barátainkat, ismerőseinket a nap bármely szakában.

 
        BÓNUSZ