Tartalomjegyzék

Bevezető

Találkozás
Köszöntés
Bemutatkozás
Megszólítás
Tegeződés
Társalgás
Telefonálás
Levelezés

A jó megjelenés
Tisztálkodás
Öltözködés
Helyes testtartás
Hivatali öltözet
Alkalmi öltözet

Az étkezés
Teríték
Napi ételünk
Fogadáson
Mit, mivel

Közlekedés
Utazás

Távoli utazás
Autóban

Napközben
Hivatalban
Iskolában
Üzleti életben
Pénzintézetben

Az üzletben

Művelődés, szórakozás
Otthon
Könyvtárban
Múzeumban
Templomban
Színházban

Moziban
Tánc közben
Vendéglőben
Szállodában
Strandon
Kiránduláson
Sporteseményen

Családi összejövetelek
Vendégség
Eljegyzés
Házasság
Keresztelő
Temetés
Beteglátogatás

Ajándékozás
Ajándék
Hivatali ajándék

Érdekességek
Előkelőségeknél

Játékok
Társasági játék
Szójáték
"Magyar" kártya
"Francia" kártya

Viccek
Kicsiknek
Nagyoknak

Info
Imresszum
Szerződés
Irodalom

 

 

Művelődés, szórakozás - Vendéglőben


A vendéglőbe nem vagyunk hivatalosak, de mégis vendégek vagyunk.

Ha nő és férfi együtt megy, akkor a férfi lép be elsőként. Nem udvariatlanság ez, hanem a nő védelme. Először is néhány pillantással fel kell mérnie a férfinak, hogy az a hely, ahova érkeztek megfelelő-e a társaságában lévő hölgynek. Ha a bent lévők "emelkedett" hangulata miatt inzultus érheti a partnert, feltétlen keressenek másik vendéglőt.
Ha maradnak a férfi feladata, hogy asztalt keressen és odavezesse társaságát. Ha több üres asztal is van, a partner véleményét is kikérve dönt. A férfi halad elől, a hölgy néhány lépéssel mögötte követi. A legjobb hely jár a nőnek. Egy férfi soha ne foglaljon helyet a nő jobbján, csak ha erre felkérték. A férfi csak akkor üljön le ha a társaságban lévő összes nő már helyet foglalt.

A belépés és a helyfoglalás között egyetlen teendőnk van a kabátok lehelyezése. A férfi már az ajtóban leveszi a kalapját. A fogashoz, vagy a ruhatárhoz érve a férfi lesegíti a nő kabátját, ezt nem engedheti át a pincérnek. Esetleg a férfi kabátjának levételében segédkezhet a pincér. A szék karjára ne tegyük soha a ruhadarabjainkat.

Vendéglőben, étteremben mindig halkan beszéljünk. Nincs szükség arra sem, hogy beszédünket nagy taglejtésekkel kísérjük.

Ha ismerősök mennek el az asztalunk mellett fejbólintással üdvözöljük őket. Ilyen köszönés alkalmával nem kell felállnunk. Ha az ismerős megáll és beszédbe elegyedik velünk akkor mindenképpen fel kell állnunk, így illik maradni amíg az ismerős el nem távozik.

Nyilvános helyen pincérnek szólítják a férfi kiszolgálót, a fizetőpincért, esetleg főúrnak lehet nevezni. A női kiszolgálók megszólítása "Kisasszony".
Ha rendelni akarunk, ne kopogjunk az asztalon, ne kocogtassuk a poharakat, és ne kiabáljunk a pincérnek. Egy figyelmes pincér egy pillantásból megérti a vendég kérését.

A vendégek közül az étlapot a hölgy, az itallapot a férfi kapja meg elsőként. Ha az étlap az asztalon fekszik, a férfi átnyújtja a nőnek.

A számlát teljes egészében a férfi fizeti, kivéve ha előre megállapodtak abban, hogy egyenként fizetnek.

A férfi dolga a javaslattétel az ételre és az italra. Természetesen ez nem megkötés a hölgyek számára.

Az étlapon találkozunk olyan ételekkel, amelyeket nem ismerünk. Ekkor általában nem megrendeljük azokat - mert lehet, hogy nem szeretnénk -, hanem a pincértől megkérdezzük, hogy miből készült és milyen ízű. Ha asztaltársunkkal megegyeztünk abban, hogy mit fogyasztunk, megadjuk a rendelést.

Az ételt a pincér elsőként a hölgynek tálalja. Az italt viszont a férfinak, aki megkóstolja, és ha megfelelő ízűnek és hőmérsékletűnek tartja fejbólintással jelzi az elfogadást. Nem szabad minden áron kifogást keresni a felkínált italban.

Az italok töltése a társaságban a férfi dolga, ha erről megfeledkezett a nő figyelmeztesse.

Szokás italokkal koccintani. Illetlen dolog túl hangosan, magunkra felhívva a figyelmet, koccintani.

Ha valaki elmegy az asztaltársaságtól illik az ottmaradóktól elköszönni. Hölgy távozásakor a férfiak felállva köszönnek, a hölgyek ülve maradnak. Ha a nő és a férfi együtt hagyja el a vendéglőt, a nő megy elől, és a férfi kinyitja előtte az ajtót.
 
        BÓNUSZ